Nyheter

Besök på soptippen, Januari 2014

Besök på soptippen, Januari 2014

Den 2 januari var en mulen men ganska varm dag för att vara mitt i vintern och nu var det dags att börja förbereda inför besöket på soptippen.

Jag körde ut till Caminul Felix 2 där Emanuel och hans bror Cosmin väntade på mig. Emanuel och Cusmin har båda växt upp i Lidia och Mirca Tocas familjehem på Caminul Felix 2, tillsammans med cirka 10 andra barn. Emanuel är en av de som brukar tolka från engelska till rumänska och Cosmin följde med för att hjälpa till att handla och bära ut matkassarna. Jag hoppade in i deras minibuss och så körde vi iväg för att handla maten, hygienartiklarna och medicinen till familjerna på soptippen. Vi köpte mjölk, socker, salami, paté, korv, marmelad, smör, bröd, ost, hud- och handkräm, tvål, tandborstar och tandkräm med mera, samt blöjor och rengöringssavetter till de allra minsta barnen. På apoteket kände de igen oss från förra gången så de visste på ett ungefär vad vi ville ha, men ändå tog det dryga timmen innan allt var klart. Eftersom familjerna på soptippen inte kan läsa måste vi förklara noggrant för dem vilken medicin som är för barn och vilken som är för vuxna och hur medicinen ska användas, så att de inte överdoserar. Det tog några timmar för oss att handla och packa allt, så vi bestämde oss för att ta en kaffepaus innan vi körde vidare ut till soptippen.

När man ser några brunrostiga pipelines då vet man att man är i närheten av soptippen och det uppstår alltid en viss spänning blandad med förväntan ju närmare lägret man kommer. Man svänger av till vänster och kör på en stig som egentligen aldrig varit ämnad till väg. Ibland lämnar man bilen före en trasig järnvägsräls, men den här gången körde vi över rälsen och vidare in på en annan stig. Vi sitter i bilen och spanar så att inte Emanuel ska köra på någon konservburk eller glasskärva. Punktering är ju det sista av allt man vill ha därute där det i stort sett aldrig kör någon bil. På långt håll kunde vi se att flera av familjerna redan var samlade och väntade. De hade säkert sett bilen på avstånd och ropat till varandra.

Remus är en man som bor på soptippen. Han har gått 3 år i skolan. Han berättade att han kan bokstäverna. 10 år har han bott på soptippen. Hans föräldrar är döda. Han har familj på soptippen. På bilden Remus fru och son.

När vi kom fram delade vi ut alla matkassar vi hade och alla var så lugna och tacksamma. Alexi som nu har blivit ungefär 4 år, tror jag, log glatt emot mig och jag förstod att han kände igen mig. Eva Ramonas svartbruna ögon tittade mig djupt in i ögonen och det skar i mitt hjärta att se henne i det skick hon var. Så smutsig, så liten, men med en sådan gammal blick. Jag önskar att jag kunde hjälpa dig mer än så här, men det här är allt jag kan göra idag, sa jag till henne. Emanuel och jag talade om Eva Ramonas situation på vägen tillbaka. Eva Ramonas mamma finns inte längre med i bilden, inte heller hennes storasyster. Pappan har haft någon annan kvinna/flicka ett tag, men även hon verkar vara borta ur bilden. Alltså bor lilla Eva Ramona ensam med sin alkoholiserade pappa i ett smutsigt skjul. Tydligen kan ingen ingripa såvida inte myndigheterna gör det. En tanke slog mig att jag skulle vilja visa hennes pappa Caminul Felix och erbjuda honom möjligheten att låta Eva Ramona komma dit. Bara en tanke, men tänk om det vore möjligt.

Skymningen närmade sig och vi tog ett snabbt farväl av dem alla för vi hade bestämt att vi skulle vara därifrån före mörkrets inbrott. Trots allt så vill man och ska man inte vara där ute när det är mörkt. På väg därifrån stannade vi till vid en fattig gammal mans hus. Även honom gav vi en matkasse. Jag somnade den kvällen med många tankar som snurrade runt i mitt huvud, med många böner för alla dessa mina minsta och med stor tacksamhet till Sisters International.

Alla hälsar och tackar Sisters International för de fina gåvorna.

Text och Foto: Elisabeth Hultgren

Fotnot: Sisters International börjar från och med våren 2014 ett kontinuerligt arbete i byn Rontau där det finns cirka ett stort antal romska familjer med 400 barn. Det blir hjälp med läxläsning, utdelning av mjölk till barnen och annat som behövs. Vill du ge stöd till arbetet går det bra att sätta in en summa på Sisters Internationals Plusgiro 47 08 00-4. Märk talongen "Rumänien".

Vill du vara med?

Över 2 500 medlemmar och 23 lokalgrupper - Sisters International erbjuder ett nätverk med uppmuntran, undervisning och tillväxt för dig.

Bli medlem!
Hitta lokalgrupp
Ge en gåva

Sisters International

Med över 2 500 medlemmar och 23 lokalgrupper i Sverige erbjuder Sisters International ett nätverk för kvinnor med uppmuntran, undervisning och tillväxt.

Vill du vara med?

Bli medlem!
Hitta lokalgrupp
Ge en gåva
GÅVA GENOM MOBILEN - Skicka SMS till 72672 Skriv sis[mellanslag]50 för att ge 50 kr och sis[mellanslag]100 för att ge 100 kr.

Kontakta Sisters

Sisters International
Storängsvägen 26 B4
184 32 Åkersberga

08-540 203 28 (mån-ons 9-12)